niedziela, 7 kwietnia 2013

Wegetariańska faszerowana cukinia

Faszerowana, zapiekana cukinia- tym razem w wersji wegetariańskiej :)


Składniki:
2 małe cukinie
50 g granulatu sojowego
2 ząbki czosnku
mała cebula
pół czerwonej papryki
2 pomidory
4 łyżki oleju do smażenia
sól morska
pieprz
oregano
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki


Przygotowanie:
Granulat sojowy zalać wrzątkiem, doprawić (ja używam uniwersalnej kompozycji przypraw niezawierającej glutaminianu sodu) i moczyć przez 2 minuty. Odlać wodę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i granulat sojowy. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką

Cukinię umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż na pół.

Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju na patelni i podsmażyć cukinię przekrojonymi częściami do dołu. Zdjąć z patelni i wydrążyć cukinię łyżką.

Miąższ pokroić i wymieszać z granulatem sojowym.

Gotowym farszem napełnić połówki cukinii i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

Pomidory umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu cukinii. Posypać oregano. Wsadzić do piekarnika.

Piec w 180 st. przez ok 20 minut.







1 komentarz:

  1. wygląda świetnie i na pewno też tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń