poniedziałek, 15 lipca 2013

Wegetariańska zapiekanka kalafiorowa z mozzarellą

Ostatnio mamy małą obsesję na punkcie sosu beszamelowego.
Dziś kolejna zapiekanka, tym razem z dodatkiem mozzarelli. Bardzo sycąca- uważajcie! ;)


Składniki:
makaron 400g (ja użyłam razowy orkiszowy świderki)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 kalafior
groszek zielony- ok. 100g (może być mrożony)

Sos:
1 opakowanie mozzarelli- 220g
2 łyżki masła
2 łyżki mąki orkiszowej
sól morska
gałka muszkatołowa
4 łyżki mleka (użyłyśmy sojowego)

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kalafior podzielić na różyczki i razem z groszkiem ugotować na parze.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, groszek i różyczki kalafiora, dodać cebulkę z czosnkiem, delikatnie wymieszać.

Przygotować sos:
W garnuszku roztopić masło, rozprowadzić mąkę, dodać mleko i zagotować. Na końcu wrzucić mozzarellę, cały czas mieszając i doprawić szczyptą gałki i soli.


Całość polać gotowym sosem i wstawić do piekarnika na 15 min (180 stopni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz