niedziela, 1 września 2013

Penne z brokułem w białym sosie

Ostatnio brokuł często pojawia się w kwartetowej kuchni. Były już muffinki, było spaghetti, a dziś serwujemy makaron penne :)

Składniki (porcja na dwie osoby):
makaron penne (rurki) kukurydziany ok 150g
brokuł
1 cebula

Sos:
szklanka mleka
łyżka śmietany 12 %
płaska łyżka skrobi kukurydzianej
1/4 szklanki wody
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.

Przygotować sos:
Mleko zagotować ze śmietanką.
Skrobię wymieszać z zimną wodą (1/4 szklanki).
Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszać.
Dodać sól i pieprz.
Odstawić.

Brokuła, cebulkę i makaron wymieszać, polać sosem.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam brokuły, zwłaszcza w takim śmietanowym sosie podanym z makaronem.

    OdpowiedzUsuń