czwartek, 1 maja 2014

Potrawka z dorsza w sosie pomidorowym

W Poznaniu pogoda definitywnie nie sprzyja grillowaniu, więc na majówkowy obiad wymyśliłyśmy coś innego :) Rybę przeważnie podajemy jako główny element dania z warzywami obok, dziś proponujemy potrawkę z ryżem :)
























 Składniki (porcja na ok 3 osoby):
filet z dorsza 400g
pomidory krojone (puszka 500g)
ryż brązowy
1 ząbek czosnku
świeża bazylia (1 listek)
oregano
sól morska i pieprz
1 mała cebulka
1 łyżka oliwy
wiórki chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Posiekać drobno cebulkę i czosnek, zeszklić na patelni na jednej łyżce oliwy.
Na patelnię wrzucić krojone pomidory(wraz z zalewą) i przesmażyć tak aby zmiękły.
Dolać ok 50ml wody i umieścić rozmrożony (jeśli był mrożony) filet z dorsza.
Dusić pod przykrywką na małym ogniu około 30 min mieszając co jakiś czas.
W tym czasie dorsz powinien się ugotować i delikatnie rozpaść na małe kawałki.
Należy kontrolować czy  sos nie jest zbyt rzadki, jeśli tak, należy zdjąć pokrywkę
i odparować zbędną wodę.
Pod koniec duszenia dodać oregano, posiekaną bazylię, pieprz i sól.
Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
Nałożyć ryż na talerz i polać go sosem.
Gotowe :)



3 komentarze:

  1. Muszę spróbować zrobić coś takiego przy następnej dostawie dorsza :D Nigdy nie próbowałam w takiej postaci, ja zwykle go zapiekam z różnymi dodatkami :) - jeśli jesteście ciekawe to zapraszam tutaj - www.lightlife.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi to pachnie, będzie niedługo grane na moim stole - super :)

    OdpowiedzUsuń