czwartek, 29 maja 2014

Wegetariańskie gołąbki

Gołąbki to w naszej rodzinie jedna z ulubionych potraw. Co zrobić, kiedy wegetarianka też ma na nie ochotę? Jako mama codziennie muszę stawiać czoła podobnym wyzwaniom i póki co...
daję radę :) 





Składniki (4 sztuki):
100g ryżu
4 liście kapusty
2 jajka
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól morska, pieprz
szklanka wody
1 łyżeczka jarzynki

+ biała nitka

Przygotowanie:
Ryż ugotować, ostudzić.
Liście kapusty zamoczyć we wrzątku na ok 2 minuty.
Do ostudzonego ryżu wbić jajka, 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać.
Na ostudzone liście nakładać ryż, zawijać z każdej strony.
Zawinięte gołąbki dodatkowo owinąć białą nitką.
Gołąbki obsmażyć z dwóch stron na patelce na łyżce oleju.

Przygotować sos:
W garnuszku zagotować wodę z przecierem (3 łyżeczki), jarzynką, szczyptą soli i pieprzu.

Gołąbki przełożyć z patelki do garnka z sosem, gotować pod przykryciem ok 10 minut.


1 komentarz:

  1. Super!:) kolejny przyciągający wzrok blog kulinarny :)
    Zapraszam do mnie:)
    http://przepisnazycie2f.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń