Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystajmy! A jak ich nie lubicie to z powodzeniem można je zastąpić np. malinami, jagodami, wiśniami :)
poniedziałek, 30 czerwca 2014
czwartek, 26 czerwca 2014
Sałatka z szynką parmeńską, fetą i suszonymi pomidorami
Dawno się tu nie pojawiła żadna sałatka, więc dziś taka o to propozycja. Oryginalną wersję znalazłam na tym blogu. Idealnie się sprawdzi podczas kolacji, jest również niezawodna podczas grilla. :)
Etykiety:
Bezglutenowe,
Czosnek,
Dania mięsne,
Obiady,
Pestki dyni,
Pomidory,
Sałata,
Sałatki/ Surówki,
Słonecznik
piątek, 20 czerwca 2014
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Syrop z czarnego bzu (hyczka)
Syrop z czarnego bzu ( hyczka) wzmacnia organizm, jest niezawodny w walce z przeziębieniem, katarem, kaszlem. Działa rozkurczowo, moczopędnie, przeciwzapalnie. My pijemy go cały rok, nie tylko przy przeziębieniach. :)
Syrop można rozcieńczać wodą i spożywać jako napój na zimno lub dodawać do herbaty.
Syrop można rozcieńczać wodą i spożywać jako napój na zimno lub dodawać do herbaty.
Etykiety:
Bezglutenowe,
Bezlaktozowe,
Dla dzieci,
Napoje,
Wegańskie,
Wegetariańskie
sobota, 14 czerwca 2014
Pesto brokułowe z soczewicą
Dzisiaj wegetariańska propozycja obiadu dla wielbicieli makaronów. Nie mogę napisać, że typowo dla wielbicieli brokuła, ponieważ moja 3-letnia córka ugotowanego brokuła nienawidzi, a tym daniem się zajadała i jeszcze poprosiła o dokładkę :) Także polecam, danie pyszne i jednocześnie zdrowe ;)
Etykiety:
Bezglutenowe,
Bezlaktozowe,
Brokuł,
Czosnek,
Dla diabetyków,
Dla dzieci,
Makarony,
Obiady,
Orzechy,
Pomidory,
Soczewica,
Wegańskie,
Wegetariańskie
piątek, 13 czerwca 2014
Domowy kisiel truskawkowy (bezglutenowy)
Chcąc przytoczyć Wam skład kisielu w proszku, tzw. gotowca ze sklepu, natknęłam się na ciekawy artykuł o tym słodkim przysmaku. Zachęcam do przeczytania, bo autor wnikliwie przeanalizował składy kisieli znanych producentów i ostatecznie nazwał je bezwartościowymi, z czym się całkowicie zgadzam. Warto pomyśleć o tym szczególnie jak podajemy ten "owocowy" deserek dzieciom. Czy nie lepiej poświęcić kilka minut więcej i podać coś faktycznie wartościowego, pełnego witamin?
czwartek, 12 czerwca 2014
Wegetariański sos myśliwski
Niedawno pojawił się przepis na pyzy. Oto jedna z pysznych możliwości ich serwowania, chociaż sos równie dobrze będzie smakować z kaszą.
Ogórek kiszony jest jednym z wymienionych składników, dlatego korzystając z okazji pragnę zwrócić uwagę na to, że ogórek KWASZONY, a ogórek KISZONY, to dwa różne produkty. Pamiętajcie, aby zwracać na to uwagę przy zakupie. Ogórek kwaszony jest pozyskiwany za pomocą kwasu octowego, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Natomiast kiszenie to naturalny proces, a sam ogórek kiszony wspomaga trawienie, zawiera witaminę B, C i E.
Ogórek kiszony jest jednym z wymienionych składników, dlatego korzystając z okazji pragnę zwrócić uwagę na to, że ogórek KWASZONY, a ogórek KISZONY, to dwa różne produkty. Pamiętajcie, aby zwracać na to uwagę przy zakupie. Ogórek kwaszony jest pozyskiwany za pomocą kwasu octowego, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Natomiast kiszenie to naturalny proces, a sam ogórek kiszony wspomaga trawienie, zawiera witaminę B, C i E.
Etykiety:
Bezglutenowe,
Bezlaktozowe,
Cukinia,
Dla diabetyków,
Dla dzieci,
Obiady,
Pieczarki,
Wegańskie,
Wegetariańskie
poniedziałek, 9 czerwca 2014
Wiosenny gzik, czyli śniadanie idealne
W Poznaniu gzik, to po prostu biały serek, odpowiednio doprawiony i w zależności od upodobań z różnymi dodatkami. Zazwyczaj przez cały rok jemy wersję tylko ze szczypiorkiem, ale grzechem byłoby nie wykorzystać tych przepysznych warzyw, które właśnie się pojawiły. Serek idealny na śniadanie, kolację no i dla Poznaniaków oczywiście również na obiad :)
Etykiety:
Bezglutenowe,
Dla dzieci,
Obiady,
Ogórek,
Pomidory,
Rzodkiewka,
Śniadania,
Wegetariańskie
niedziela, 8 czerwca 2014
Faszerowane bakłażany
Bakłażany nadziewane gościły już raz na blogu w innym wydaniu, właśnie tam możecie poczytać o ich zdrowotnych właściwościach. Zrobiłam je w piekarniku, bo niestety brak czasu nie pozwolił mi użyć grilla, ale myślę, że stosując się po kolei do instrukcji na ruszcie również udałoby się to zrobić.
Etykiety:
Bakłażan,
Bezglutenowe,
Cebula,
Dla diabetyków,
Grill,
Grzyby,
Obiady,
Olej rzepakowy,
Papryka,
Pomidory,
Wegetariańskie
sobota, 7 czerwca 2014
Hiszpańska tortilla szpinakowo-ziemniaczana z suszonymi pomidorami
Tortilla española/ tortilla de patatas, a w Polsce nazwałabym tę potrawę omletem z ziemniakami i innymi dodatkami ;)
Tak mi zasmakowało połączenie szpinaku i suszonych pomidorów w lasagne, która niedawno gościła na blogu, że musiałam go użyć też w jakiejś innej potrawie. I się nie zawiodłam :) Danie sycące, myślę że jedna porcja wystarczy dla 3-4 osób. Można podać na ciepło lub na zimno np. z sałatką (wiele naszych propozycji znajdziesz tutaj)
Etykiety:
Bezlaktozowe,
Dla dzieci,
Jajka,
Naleśniki/ omlety/ placki,
Obiady,
Pomidory,
Szpinak,
Śniadania,
Wegetariańskie,
Ziemniaki
piątek, 6 czerwca 2014
Sałatka z brokułem i czarnymi oliwkami
Dziś kolejna odsłona naszej ulubionej sałatki z brokułem (poprzednie znajdziesz tutaj). Składniki podobne, ale jednak dodanie czarnych oliwek nadało jej nowego charakteru :) I nie bójcie się serwować brokuła gościom, bo nawet przeciwnicy tego warzywa stwierdzają, że w sałatce może być dobry ;) Sałatka idealna również na grilla!
Etykiety:
Bezglutenowe,
Brokuł,
Candida,
Dla diabetyków,
Jajka,
Ogórek,
Oliwki,
Sałatki/ Surówki,
Śniadania,
Wegetariańskie
poniedziałek, 2 czerwca 2014
Makaron ze szparagami i świeżym szpinakiem
Dziś dla odmiany... szparagi. Przepyszne połączenie świeżego szpinaku, szparagów w delikatnym sosie czosnkowym i sokiem z pomidorków. :)
Etykiety:
Bezglutenowe,
Bezlaktozowe,
Makarony,
Obiady,
Pomidory,
Szparagi,
Szpinak,
Wegańskie,
Wegetariańskie
niedziela, 1 czerwca 2014
Kurczak ze szparagami, czyli wiosenny zawijaniec
Mimo wielkiej miłości do warzyw i dań wegetariańskich, co niedzielę mięso na stole się pojawia- mąż też musi być kiedyś zadowolony ;) Dziś mięso ze szparagami, w końcu tyle na nie czekaliśmy!
Etykiety:
Bezglutenowe,
Bezlaktozowe,
Dania mięsne,
Dla diabetyków,
Kurczak,
Obiady,
Szparagi