niedziela, 24 sierpnia 2014

Placuszki z patisona i ...

Składników jest kilka, trudno by było je wszystkie wymienić w tytule. Takie placuszki to świetny pomysł na szybki o obiad, sprawdzą się też jako przekąska w ciągu dnia . :)

czwartek, 14 sierpnia 2014

Mini wegeburgery z buraków i fasoli

Są przepyszne, syte i niewielki, dzięki czemu idealnie się sprawdzą jako przekąska podczas imprezy. Przepis znalazłam na tym blogu, a jako że upiekłam wcześniej bułeczki, to nie mogłam sobie odpuścić tych burgerów. Każdy wegetarianin się w nich zakocha! (burgery są wegetariańskie, jednak same kotleciki to danie wegańskie). U mnie w domu również zachwyciły mięsożerców. ;)


środa, 13 sierpnia 2014

Pasta z suszonych pomidorów

Uwielbiam pasty, które urozmaicają mi posiłki, w zakładce smarowidła i pasztety znajdziecie kilka takich, które już wcześniej zrobiłyśmy. Tym razem przedstawiam pastę z suszonych pomidorów, której sklepowa wersja zawiera sporo cukru, tłuszczu i różnych innych niepożądanych składników, jak np. guma guar, czy pirosiarczyn sodu. Moje ulubione zastosowanie tej pasty poznacie już wkrótce. ;)










wtorek, 12 sierpnia 2014

Bułeczki orkiszowo-pszenne z sezamem

To moje pierwsze bułeczki i jestem z nich niesamowicie dumna! Przepis, który znalazłam na tym blogu nie jest zbyt skomplikowany, wykonanie nie sprawiło mi trudności. :) Przy formowaniu bułeczek trzeba zdecydować jaki efekt chce się uzyskać. Ja postawiłam na małe bułeczki, ale można też upiec większe, standardowej wielkości bułki.


poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zupa z patisona

Patison jest rośliną z rodziny dyniowatych, nie tak znaną jak cukinia czy sama dynia, choć jest równie smaczny i zdrowy! Lekkostrawny, dietetyczny i bogaty w cenne dla naszego zdrowia właściwości. Patison zawiera witaminę C, B1, B2, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. W zależności od odmiany, patisony mogą być zielone, żółte, białe, granatowe.

Dzisiaj przepis na zupę z tą niedocenianą odmianą dyni - patisonem. Jako, że w mojej rodzinie nie wszyscy są zwolennikami zup kremów, zrobiłam 2 wersje, które widoczne są na zdjęciach. Oczywiście to wciąż ta sama zupa, tylko jedna wersja jest zmiksowana :)


wtorek, 5 sierpnia 2014

Sałatka z cukinii i botwinki

Trudno mi doprecyzować, co to właściwie jest... A to dlatego, że zastosowań to danie ma wiele! Może służyć jako sałatka na ciepło, dodatek do obiadu, może też stworzyć zgrany duet z makaronem, czy ryżem. Nie lubię takich wynalazków nazywać sałatką... ale nie mam lepszego pomysłu :D 




niedziela, 3 sierpnia 2014

Zupa z botwinki

Pyszna zupa zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas  w wersji wegetariańskiej, ale mamy też wskazówkę dla mięsożerców: koniecznie zróbcie ją na bulionie wołowym. :)