Zdarza mi się kupować gotowe wegetariańskie smarowidła, ale zawierają one zazwyczaj sporą ilość tłuszczu, opakowania są małe i wcale nie najtańsze. Przygotowanie domowego paprykarzu w wersji wege jest proste, szybkie i cieszy dłużej. ;)
piątek, 25 marca 2016
wtorek, 22 marca 2016
Wiosenna pasta z zielonego groszku i ziół
Wielkanoc się zbliża a w naszym domu, to czas wymyślania wegetariańskich opcji na rodzinny stół. W tym roku stawiamy na pasty, którymi można faszerować jajka, czy smarować kanapki. :)
Etykiety:
Bezglutenowe,
Miód,
Smarowidła i pasztety,
Śniadania,
Wegetariańskie,
Wielkanoc,
Zielony groszek
piątek, 18 marca 2016
Pieczona przekąska z banana, masła orzechowego i granoli
Chłodne i ciemne dni wzmagają we mnie potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i ciepłego do popołudniowej kawy... A potrzeba matką wynalazków podobno. :)
Etykiety:
Banan,
Dla dzieci,
Kanapki i przekąski,
Masło orzechowe,
Wegańskie,
Wegetariańskie
sobota, 12 marca 2016
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym
Owsiankę jem na śniadanie bardzo często. Najczęściej z bananami,ale ta wersja już troszkę mi się znudziła. Dziś nowa odsłona- orzechowa gruszka. :)
Etykiety:
Gruszka,
Masło orzechowe,
Migdały,
Orzechy,
Otręby/ płatki,
Śniadania,
Wegańskie,
Wegetariańskie
piątek, 4 marca 2016
Jajka sadzone na jarmużu ze słonecznikiem i tahini
Mam chorobę na punkcie królewskich śniadań. I mogę ze spokojem stwierdzić, że od tego jestem już uzależniona. Danie sprawdzi się również jako lekki lunch. :)
Etykiety:
Bezglutenowe,
Bezlaktozowe,
Cebula,
Dla diabetyków,
Jajka,
Jarmuż,
Obiady,
Słonecznik,
Śniadania,
Wegetariańskie
środa, 2 marca 2016
Tahini (pasta sezamowa)
Tahini jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Od dawna zabierałam się za jego zrobienie, ale zawsze myślałam, że nie uda mi się to posiadając tylko ręczny blender. Błąd! Wystarczy rączkę blendera umieścić w wysokim naczyniu, ja użyłam dzbanka z miarką. :)
Etykiety:
Bezglutenowe,
Bezlaktozowe,
Sezam,
Smarowidła i pasztety,
Wegańskie,
Wegetariańskie