Tradycyjne świąteczne menu raczej nie wprawi wegetarianina w zachwyt. Mięsne pasztety, kiełbasy, wędliny, bigos, żurek z białą kiełbasą… Ja dziś zaproponuję Wam pasztet z fasoli, która jest znakomitym źródłem białka, wapnia, potasu i fosforu.
Składniki:
0,5 kg białej fasoli
1 średnia cebula
2 jajka
1 łyżka posiekanego koperku
sól morska, pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
½ łyżeczki kminku mielonego
Przygotowanie:
- Fasolę białą przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc).
- Następnie należy wylać wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nieosolonej wodzie ok. 60 minut, aż nasiona staną się miękkie. Dopiero pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli morskiej i pół łyżeczki kminku mielonego.
- Fasolę odparować i zmielić (blenderem lub maszynką do mięsa), następne ostudzić.
- Po ostudzeniu wbić jajka, dodać pokrojoną i zrumienioną na oleju cebulę (również ostudzoną).
Dodać sól i pieprz do smaku, posiekany koperek. - Wszystko razem starannie wymieszać, gotową masę nałożyć do foremek, piec w piekarniku w temp 180 stopni przez 10 min.
Polecam też pyszny i zdrowy pasztet z ciecierzycy - rewelacja!
OdpowiedzUsuńchętnie sprawdzimy przepis, dziękujemy!
OdpowiedzUsuń