Składniki (na foremkę 35 cm):
szklanka zielonej soczewicy (160g)
2 marchewki (150g)
2 korzenie pietruszki (150g)
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
45g suszonych borowików
40g płatków jaglanych
sól morska, pieprz czarny
tymianek (kilka gałązek)
majeranek (2 łyżki)
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować (ok 20 minut) i odstawić.
Grzyby zalać w szklance wrzątkiem i odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i połowę wrzucić na patelnię a drugą połowę odłożyć.
Listki tymianku wrzucić na patelnię (można wrzucić też gałązki ale pamiętajcie, żeby je później wyjąć!). Dodać majeranek, sól i pieprz,
Na patelnię wlać wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby (ok 200ml).
Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wrzucić na patelnię.
Smażyć, aż cała woda odparuje a warzywa będą miękkie.
Dorzucić soczewicę i całość wymieszać, przełożyć do miski i zblendować na gładką masę.
Płatki jaglane zalać wrzątkiem i kiedy wchłoną wodę dodać do reszty, porządni wymieszać.
Do powstałej masy dodać resztę grzybów, wymieszać.
Na tym etapie można całość doprawić wg uznania solą, pieprzem i ziołami. Ważne, żeby smak był intensywny!
Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Grzybowy mmm... narobiłaś mi ochoty na taki pasztecik ;)
OdpowiedzUsuń