Uwielbiam młode cukinie, więc naturalnie stały się oczywistym składnikiem śniadania. W połączeniu z chrupiącymi migdałami i nasionami chia smakują idealnie. ;)
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
3 młode cukinie z kwiatami
1 duży pomidor
1 młoda cebula
4 jajka
kilka migdałów
łyżka nasion chia
garść posiekanego szczypiorku
sól morska, pieprz
olej kokosowy/ masło klarowane
Przygotowanie:
Cukinie razem z kwiatami delikatnie umyć, smażyć na rozgrzanym oleju/maśle, doprawić solą i pieprzem i po chwili przykryć patelnię pokrywką, zostawić na kilka minut, co jakiś czas przewracać.
Cebulkę i pomidora pokroić w sporą kostkę i dorzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką.
Na patelnię wbić jajka w różnych miejscach, posypać je solą i pieprzem, nasionami chia i ponownie przykryć.
W czasie, gdy jajka będą się ścinały pod przykryciem, posiekać migdały na drobne kawałki.
Gotowe danie posypać migdałami i szczypiorkiem.
Smacznego! :)
Czy cukinie pokroić na kawałki/plastry? Jak duże powinny te cukinie być? :)
OdpowiedzUsuńmoje miały ok 6 cm i wrzucałam je w całości:) jeśli masz większe, koniecznie pokrój :)
UsuńDziękuję, wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda wspaniale. Zapewne smakuje obłędnie. "Pełen bukiet"
OdpowiedzUsuń