sobota, 19 maja 2018

Rybka z kalafiora

Ekspresowa wersja przygotowania "rybnych" kotlecików. Świetnie smakują w towarzystwie surówek i warzywnego puree.






Składniki:
główka kalafiora
2 arkusze alg nori
sos sojowy
sól morska, pieprz
ziele angielskie
liście laurowe
jajko
3 łyżki mąki orkiszowej
łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie:
Kalafior ugotować w garnku wraz z: jednym arkuszem nori podartym na kawałki, 3 łyżkami sosu sojowego oraz przyprawami. Następnie kalafior odcedzić, rozgnieść widelcem i zostawić do ostygnięcia. Dodać jajko, mąkę, ponownie łyżkę sosu sojowego, jeszcze jeden podarty arkusz alg oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony. Gotowe kotleciki można do smaku skropić cytryną.



1 komentarz: