niedziela, 16 czerwca 2013

Sałatka z kalmarami

Sałatka szybka i łatwa w wykonaniu - dzisiaj dla fanów owoców morza :) Świetnie się nadaje na grilla, ale może też stanowić samodzielne danie. Warto wspomnieć, że owoce morza to bogactwo dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, selenu, fluoru i jodu oraz witamin z grupy B.



Składniki:
kalmary (surowe pierścienie)
kilka liści sałaty lodowej
kilka pomidorków koktajlowych
kiełki rzodkiewki
kawałek zielonego ogórka

Sos winegret:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
pół łyżeczki musztardy Dijon (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozmrożone kalmary umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie smażyć na odrobinie oliwy z oliwek z dodatkiem chili na patelni, aż krążki się zarumienią.
Warzywa ułożyć na talerzu lub wymieszać w misce, na wierzch ułożyć kalmary.
Polać sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz