piątek, 14 lutego 2014

Orkiszowe kruche ciasteczka z marchewką i jabłkiem

Orkiszowe kruche ciasteczka w wersji walentynkowej! Happy Valentine's Day :)



Składniki:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego Demerara (lub innego zamiennika cukru, np. ksylitolu)
50g startej na małych oczkach marchewki (ok. 1/4 szklanki)
40g startego na małych oczkach jabłka (1 ćwiartka dużego jabłka)
1/5 łyżki kandyzowanej skórki cytryny
1 łyżeczka imbiru w proszku (lub startego świeżego)

Przygotowanie:
1. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. Dodać startą marchewkę, jabłko, imbir i skórkę cytryny, ponownie dokładnie wymieszać.
2. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać zawartość miski. Ciasto będzie kruche, więc należy ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki).
3. Nagrzać piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.
3. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką i wycinać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych wyżej składników powinny wyjść 2-3 duże blaszki ciasteczek. 
4. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut (aż się ładnie zarumienią). Należy uważać, bo szybko się mogą przypalić.








1 komentarz: