niedziela, 23 sierpnia 2015

Tarta z ricottą, śliwkami i płatkami migdałów

Śliwkowy sezon trwa, a my do tej pory jeszcze nic nie zrobiłyśmy! Dziś przedstawiamy kremową tartę z chrupiącą migdałową posypką. :)




Składniki:
Na ciasto:
175g mąki orkiszowej
2 żółtka jajka
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
100g schłodzonego masła

Masa:
500g serka ricotta
4 żółtka jajka
5 łyżek syropu daktylowego (lub innego zamiennika cukru)
+
ok 10 śliwek

Przygotowanie:
Masło pokroić na drobne kawałki i wymieszać w misce z resztą składników na ciasto. Zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (ok 30 minut).
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem.
Piec w 200 stopniach przez 10-15 minut.

Ricottę zmiksować z żółtkami i syropem i gotową masę wyłożyć na upieczony spód.
Na wierzchu poukładać śliwki przekrojone na ćwiartki. Na samym końcu posypać migdałami i piec przez 30-35 minut w 190 stopniach.




Dzień Polskiej Żywności 2015

3 komentarze: