czwartek, 13 sierpnia 2015

Aksamitny krem z cukinii, kalarepy i groszku z prażonym słonecznikiem

Cukinii w ogródku mamy tyle, że spokojnie możemy nią wykarmić małą armię. Ostatnio napadła mnie wygłodniała grupa znajomych i zażądała szybkiej zupy. Nie pozostało mi nic innego, jak ją zrobić. :)




Składniki:
1 kg cukinii
2 kalarepy
200g groszku (ja użyłam konserwowego)
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego oregano
sól morska, pieprz
sos sojowy
szklanka ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Cukinie i kalarepy obrać i pokroi na kawałki, wrzucić do bulionu i gotować ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Dodać obrany i posiekany ząbek czosnku.
Jeśli używamy groszku konserwowego, to wrzucić pod koniec gotowania, świeży groszek wrzucić na początku z resztą warzyw.
Dodać oregano.
Doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę sosu sojowego.
Na końcu całą zupę zmiksować przy pomocy blendera.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, dodawać do nalanej w miseczki zupy.

Danie pachnące ziołami. Lato 2015 Dzień Polskiej Żywności 2015

1 komentarz: