Składniki:
1 kg cukinii
2 kalarepy
200g groszku (ja użyłam konserwowego)
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego oregano
sól morska, pieprz
sos sojowy
szklanka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Cukinie i kalarepy obrać i pokroi na kawałki, wrzucić do bulionu i gotować ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Dodać obrany i posiekany ząbek czosnku.
Jeśli używamy groszku konserwowego, to wrzucić pod koniec gotowania, świeży groszek wrzucić na początku z resztą warzyw.
Dodać oregano.
Doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę sosu sojowego.
Na końcu całą zupę zmiksować przy pomocy blendera.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, dodawać do nalanej w miseczki zupy.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń