niedziela, 28 lutego 2016

Carpaccio z pieczonego buraka i pomarańczy na rukoli

Wszystkim znana klasyka...z  tym, że w wersji wegetariańskiej, gdzie rolę główną odgrywa burak. Do dania idealnie pasuje sos balsamiczny,więc jak najbardziej polecamy go użyć na samym końcu. :)





















Składniki:
1 burak
1 mała pomarańcza
1 mandarynka
2 garści rukoli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka pestek dyni
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
1. Buraka dokładnie wyszorować i upiec w piekarniku w temp. 200st. do miękkości (potrwa to ok. godzinę). Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.
2. Pomarańczę umyć, obrać i również pokroić w poprzeczne plastry.
3. Z mandarynki wycisnąć sok, dodać oliwę, szczyptę soli i pieprzu oraz dokładnie wymieszać.
4. Rukolę rozłożyć na talerzyku, następnie układać naprzemiennie plastry buraka i pomarańczy. Całość skropić sosem mandarynkowym i posypać pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz