Dziś ich nowa odsłona, wcześniej prezentowały się podobnie i równie smacznie (przepis tutaj).
Składniki:
2 łyżki migdałów
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
2 łyżki syropu klonowego (można użyć miodu lub innego zamiennika cukru)
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)
50g płatków jaglanych
50g płatków owsianych
50g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Migdały i pestki dyni rozdrobnić np. w blenderze.
Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki.
Banany obrać i rozgnieść widelcem.
W rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać syrop i wszystkie pozostałe składniki.
Porządnie wymieszać i gotową masę przełożyć do foremki (moja to 30x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180' przez ok 30 min.
Poczekać aż ciasto ostygnie i pokroić na batoniki.
a ile ma kalorii to cudo
OdpowiedzUsuńtego typu batony niestety są dość kaloryczne, jednak jest to dobra alternatywa dla sklepowych słodyczy z dużą zawartością cukru
Usuńfajne takie batoniki :D
OdpowiedzUsuńZ pewnością zdrowsze niż batony ze sklepu przynajmniej wiadomo co w nich jest :D
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com