niedziela, 26 czerwca 2016

Batoniki musli

Uwielbiam batony musli, te dostępne w sklepach jednak swoim składem nie zachęcają do konsumpcji, więc nie pozostaje nic innego jak przygotować je samemu.
Dziś ich nowa odsłona, wcześniej prezentowały się podobnie i równie smacznie (przepis tutaj). 





Składniki:
2 łyżki migdałów
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
2 łyżki syropu klonowego (można użyć miodu lub innego zamiennika cukru)
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)
50g płatków jaglanych
50g płatków owsianych
50g suszonej żurawiny

Przygotowanie:
Migdały i pestki dyni rozdrobnić np. w blenderze.
Żurawinę pokroić na mniejsze kawałki.
Banany obrać i rozgnieść widelcem.
W rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać syrop i wszystkie pozostałe składniki.
Porządnie wymieszać i gotową masę przełożyć do foremki (moja to 30x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180' przez ok 30 min.
Poczekać aż ciasto ostygnie i pokroić na batoniki.








3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. tego typu batony niestety są dość kaloryczne, jednak jest to dobra alternatywa dla sklepowych słodyczy z dużą zawartością cukru

      Usuń
  2. fajne takie batoniki :D
    Z pewnością zdrowsze niż batony ze sklepu przynajmniej wiadomo co w nich jest :D
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń