czwartek, 23 czerwca 2016

Pomarańczowe ciastka z kaszy jaglanej z marchewką i czekoladą (wegańskie, bezglutenowe)

Kiedy robicie wypieki z kaszy jaglanej proponuję ugotować samą kaszę dzień wcześniej i odłożyć do lodówki, żeby potem nie sprawdzać ze zniecierpliwieniem czy już ostygła :D.
A dzisiejsze ciastka są bardzo łatwe w przygotowaniu, bezglutenowe, wegańskie i pyszne!



Składniki:
pół szklanki surowej kaszy jaglanej
marchewka
4 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu klonowego (może być płynny miód lub inny zamiennik cukru)
otarta skórka pomarańczy

Przygotowanie:
Ugotować kaszę- wsypać ją na sitko i opłukać pod bieżącą wodą, następnie przepłukać wrzątkiem.
W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać kaszę, łyżeczkę soli i oleju i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 15 min. Kaszy nie miesza się w trakcie gotowania .
Ugotowaną kaszę ostudzić i następnie zblendować.
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, czekoladę rozdrobnić na małe kawałki.
Do kaszy dodać marchewkę, czekoladę, syrop, otartą skórkę pomarańczy, wszystko razem dokładnie wymieszać i nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wychodzi dość gęste więc warto pomóc sobie ręką. Piec 180' przez 30 min.




2 komentarze:

  1. ciasteczek z kaszy jaglanej to jeszcze u mnie nie było ;) muszę wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! robiłam pierwszy raz i się zakochałam.

      Usuń