czwartek, 23 maja 2013

Zbożowe batoniki

Pomysł na wykonanie batoników narodził się stąd. Po dokonaniu minimalnych zmian w oryginalnym przepisie udało mi się stworzyć zaskakująco dobrą przekąskę. Nie zawierają cukru, jednak za sprawą daktyli i syropu z agawy są bardzo słodkie. Idealne na śniadanie lub deser. Można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły/pracy.





Składniki:
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki siemienia lnianego (lub lnianych płatków śniadaniowych)
2 banany
2 łyżki masła (w wersji wegańskiej i bezlaktozowej można użyć masła orzechowego)
3 łyżki syropu z agawy
100g płatków owsianych
2 łyżki migdałów
50g (ok. 8 sztuk) daktyli (można użyć suszonych)

Przygotowanie:
Migdały i pestki dyni rozdrobnić (np. w blenderze). Świeże daktyle pozbawić pestek i posiekać. Suszone daktyle namoczyć wcześniej w wodzie na ok. 15 minut.
Banany obrać i rozgnieść widelcem.
W rondelku roztopić masło, dodać syrop z agawy i wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do foremki (ok. 30 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180'.
Poczekać, aż ciasto ostygnie i pokroić je na batoniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz