Kiedyś już faszerowane bataty pojawiły się na blogu. Dziś nowa odsłona, na pewno bardziej sycąca i wyrazista. Idealne danie na zimowe dni. :)
Składniki:
4 średnie bataty
200g suchej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
50 ml białego wina wytrawnego
8 suszonych pomidorów (+3 łyżki oleju z zalewy)
100g jarmużu
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego (ja użyłam lazura)
4 łyżki pokruszonego sera feta
sól morska, pieprz
tymianek, bazylia, rozmaryn
filiżanka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Bataty wyszorować, przekroić na połówki, ułożyć na papierze do pieczenia, polać oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem i wrzucić do piekarnika na 200 stopni na ok 20-30 min (aż będą miękkie w środku).
Kaszę jaglaną ugotować (15 min) i odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w kosteczkę i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym, aż się zarumienią. Dodać kaszę. Po chwili wlać wino i dodać przyprawy. Cały czas mieszać.
Dodać jarmuż, suszone pomidory, orzechy i lazur. Spróbować i w razie potrzeby dodać większą ilość ziół, soli i pieprzu.
Całość będzie gotowa, gdy jarmuż zmięknie.
Bataty wyjąć z piekarnika, z każdej połówki wydrążyć ok 2 łyżki miąższu i w to miejsce nałożyć farsz. Każdą połówkę posypać fetą i ułożyć na blaszce. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 10 min.
Gotowe!
Można podawać z dipem bazyliowym -> przepis tutaj
Uwielbiam tu wracać, przepisy są naprawdę niesamowite! Bataty mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecany jest przed treningiem (jestem sportowcem). Często je jem. Uwielbiam ich słodkawy smak.
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory? Bogactwo potasu. Kasza jaglana? Cała tablica Mendelejewa. Mniam! Do tego bataty, które mają niski indeks glikemiczny i są bardzo pożywne. Czego chcieć wiecej?
OdpowiedzUsuń