Składniki:
puszka ciecierzycy
słoik pomidorów lub pomidory w puszce
cebula
ząbek czosnku
plaster imbiru
2 łyżki mleka kokosowego
łyżka oleju kokosowego bezzapachowego do smażenia
przyprawy- kozieradka, cynamon, kurkuma, sól morska, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, trawa cytrynowa, kmin rzymski, świeża kolendra (jeśli nie dysponujemy taką ilością przypraw można użyć gotowej mieszanki curry)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i smażyć na łyżce oleju kokosowego. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Dodać słoik pomidorów i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Imbir przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, następnie dodać mleko kokosowe i przyprawy.
Można dodać jeszcze liście świeżego szpinaku, niestety dziś ich mi zabrakło.
Podawać z brązowym ryżem.
Wygląda rewelacyjnie! :) Ale zanim wybiorę się na małe zakupy po pracy, spytam - mleko kokosowe można dostać w zwykłym supermarkecie? Czy szukać specjalnego sklepu?
OdpowiedzUsuńna szczęście mleko kokosowe coraz częściej gości w stałej ofercie wielu marketów, czasem można nawet spotkać w biedronce czy lidlu :)
Usuń