czwartek, 3 września 2015

Pomidory zaprawiane z bazylią i oregano

Pomidorowy sezon trwa, to idealna pora, by zrobić zaprawy, które później można wykorzystać przy robieniu sosów do makaronów, zapiekanek, czy kremu pomidorowego. :)


Składniki:
dowolna ilość pomidorów
cebula
świeże oregano i bazylia

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać szczyptę soli.
Cebulę pokroić w piórka i do każdego słoika dodać kilka kawałków.
Oregano i bazylię umyć, posiekać i również dodać do słoików (ok łyżeczka ziół na słoik).
Pomidory w słoikach zalać zimną wodą, słoiki zamknąć.
Przygotować garnek: wyłożyć dno gazetą lub ręcznikiem kuchennym, wstawić słoiki i zalać garnek wodą (do 3/4 wysokości słoików).
Garnek przykryć przy pomocy pokrywki i gotować na małym ogniu (od zagotowania 15 minut).
Po tym czasie słoiki wyjąć, wytrzeć i odstawić na półkę w spiżarni. :)



Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

3 komentarze:

  1. Dobry sposób na zatrzymanie smaku pomidorów na dłużej.
    Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić, bo zimą naprawdę brakuje mi takich pełnych smaku pomidorków. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń