Składniki:
dowolna ilość pomidorów
cebula
świeże oregano i bazylia
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać szczyptę soli.
Cebulę pokroić w piórka i do każdego słoika dodać kilka kawałków.
Oregano i bazylię umyć, posiekać i również dodać do słoików (ok łyżeczka ziół na słoik).
Pomidory w słoikach zalać zimną wodą, słoiki zamknąć.
Przygotować garnek: wyłożyć dno gazetą lub ręcznikiem kuchennym, wstawić słoiki i zalać garnek wodą (do 3/4 wysokości słoików).
Garnek przykryć przy pomocy pokrywki i gotować na małym ogniu (od zagotowania 15 minut).
Po tym czasie słoiki wyjąć, wytrzeć i odstawić na półkę w spiżarni. :)
Dobry sposób na zatrzymanie smaku pomidorów na dłużej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)
Muszę zrobić, bo zimą naprawdę brakuje mi takich pełnych smaku pomidorków. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuń