Pomidory są źródłem lipokenu, który zapobiega procesom nowotworzenia.
Są bogate w błonnik, potas, witaminę C, A, wapń, sód, żelazo. Pomagają usuwać toksyny z organizmu, wspomagają metabolizm, obniżają cholesterol, poprawiają krążenie, podnoszą odporność organizmu.
Trwa sezon na pomidory, dlatego warto wzbogacić spiżarnię o sok przygotowany w ten sposób.
Składniki:
2 duże pomidory
kilka listków świeżej bazylii
sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
Zblendować z bazylią i przyprawami.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Nasz sposób na przechowanie soku:
Jeśli chcemy cieszyć się zdrowym, domowym sokiem przez cały rok, to należy zwiększyć proporcje i przygotowany napój przelać do szklanych butelek lub słoików.Następnie przygotować garnek: wyłożyć dno gazetą lub ręcznikiem kuchennym, wstawić słoiki i zalać garnek wodą (do 3/4 wysokości słoików).Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu (od zagotowania 15 minut).Po tym czasie słoiki wyjąć, wytrzeć i odstawić na półkę w spiżarni. :)
Bazylia świeża, zielona czy suszona z torebki?
OdpowiedzUsuńzawsze lepiej jest użyć świeżej, ale kiedy nie mamy pod ręką to suszona też się nada
UsuńMniam. Szkoda, że lato już odeszło w niepamięć. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńczemu sól himalajska - bo zagraniczna
OdpowiedzUsuńwystarczy i jest lepsza kamienna z Kłodawy
(bez antyzbrylaczy czyli arszeniku i najlepiej bez jodu)
"Sól kamienna jest tanią alternatywą dla soli kuchennej, a przynajmniej naturalnym i zdrowym produktem. Biochemicznie i biofizycznie ma jednak małe znaczenie dla naszego organizmu. Efekty rezonansowe struktury geometrycznej możemy jedynie odczuwać poprzez idealne ułożenie lub strukturę kryształu a nasze komórki mogą wchłonąć jedynie te pierwiastki, które występują w formie zjonizowanej. Tylko pod znacznym ciśnieniem, pierwiastki mogą zostać przekształcone w określony rozmiar, co czyni je jonowymi, co z kolei pozwala im przejść przez błony komórkowe naszego organizmu"
Usuń