Składniki:
- 1,5l bulionu warzywnego (przepis)
- 250 g kurek
- 300g cukinii
- cebula
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- łyżka tłuszczu do smażenia- dla lepszego smaku można użyć masła, w wersji wegańskiej czy dietetycznej dobrze sprawdzi się olej kokosowy bezzapachowy
- śmietanka- w wersji wegańskiej oczywiście roślinna, ja dodaję tylko skromne 4 łyżki, ale śmiało można więcej
- liść laurowy, ziele angielskie,sól himalajska, pieprz
Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, cebulę i cukinię pokroić w kostkę.
Rozpuścić na patelni łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulkę, następnie dusić wraz z nią kurki i cukinię, aż zmiękną. Kurki z cukinią dodać go garnka z gorącym bulionem, doprawić, gotować parę minut. Dodać pietruszkę oraz śmietanę.
Dawno nie jadłam takiej zupki, bede musiała spróbować :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńOjjj ale zjadłabym taką zupkę! Wygląda super!
OdpowiedzUsuń