Czyli jak sprawić, aby sezon na kurki trwał cały rok.
Składniki:
kurki
woda
sól
Przygotowanie:
Grzyby porządnie umyć, przygotować słoiki i zapełnić je kurkami. Przygotować solankę; zagotować wodę z łyżeczką soli na każdy litr. Gorącą wodą zalewać słoiki.
Następnie przygotować garnek: wyłożyć dno gazetą lub ręcznikiem kuchennym, wstawić słoiki i zalać garnek wodą (do 3/4 wysokości słoików).Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu (od zagotowania 15 minut).Po tym czasie słoiki wyjąć, wytrzeć i odstawić na półkę w spiżarni. :)
Oo, super! Dawno kurków nie jadłam, trzeba to prędko zmienić :P
OdpowiedzUsuńTakie kurki idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńKurki to moje ulubione grzyby teraz już wiem jak je przechowywać cały rok.
OdpowiedzUsuń