wtorek, 7 stycznia 2014

Klopsiki z ciecierzycy i brokuła

Pyszne, chrupiące, aromatyczne! U mnie dziś na obiad, idealnie się również sprawdzą podczas kolacji dla gości. :)



Składniki (ok 20 klopsików):
300g ciecierzycy (suche ziarno)
1 duży brokuł
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki otrębów orkiszowych
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona, posiekane papryczki chili

2 jajka
szklanka mąki gryczanej

Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć (najlepiej na całą noc). Wodę wylać i zastąpić świeżą, gotować z odrobiną soli morskiej, aż ziarna staną się miękkie.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
Ziarna cieciorki i kawałki brokuła zblendować razem, trochę niedokładnie (tak aby masa nie była gładka, wtedy klopsiki będą chrupiące).
Dodać czosnek, cebulę i otręby, wymieszać.
Dodać sól morską, pieprz, paprykę słodką i chili wg uznania (im więcej tym lepiej).
Na jednym głębokim talerzu rozbełtać widelcem jajka, na drugim wysypać mąkę.
Na niewielkiej ilości oleju smażyć uformowane z masy kulki, obtoczone w jajku i mące.

Proponuję podawać z sosem koperkowym :)





3 komentarze:

  1. Prezentuje się wyśmienicie ;) Uwielbiam takie zamienniki mięsa !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ostatnio polubiłam kotleciki bezmięsne - kolejny przepis do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowały nawet mięsożercom, a to nie zdarza się często ;)

      Usuń