piątek, 25 marca 2016

Wegański paprykarz z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw

Zdarza mi się kupować gotowe wegetariańskie smarowidła, ale zawierają one zazwyczaj sporą ilość tłuszczu, opakowania są małe i wcale nie najtańsze. Przygotowanie domowego paprykarzu w wersji wege jest proste, szybkie i cieszy dłużej. ;)

Składniki:
1 papryka czerwona
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1/2 średniego selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
+
100g kaszy jaglanej
+
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
sól morska, pieprz czarny
pieprz biały
oliwa z oliwek
papryka słodka mielona
ziele angielskie
liść laurowy

Przygotowanie:
Kaszę przepłukać, ugotować w osolonej wodzie, odstawić.

Warzywa obrać (oprócz papryki), pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce, polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem czarnym i białym, papryką słodką, zmielonym zielem angielskim i liściem laurowym.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Upieczone warzywa przełożyć do miski, zmielić na papkę przy pomocy blendera.
Dodać kaszę, koncentrat i sos sojowy i całość porządnie wymieszać łyżką.
Doprawić jeszcze raz wg potrzeby i wymieszać.

Przetrzymywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz