Składniki:
1 duża cebula szalotka
200g suchej zielonej soczewicy
1 duży ząbek czosnku
1 mała cukinia
6 pieczarek
8 suszonych pomidorów
kawałek dyni- po pokrojeniu w kostkę objętość kubka
200g sera greckiego typu feta
4 gałązki tymianku, 2 rozmarynu
2 łyżki posiekanej pietruszki
kilka liści świeżej bazylii
Sos beszamelowy:
2 czubate łyżki masła
3-4 łyżki mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700)
mleko ok. 1 szklanka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok 20 min).
Pół cebuli pokroić w kostkę, ząbek czosnku drobno posiekać.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotowaną soczewicę odcedzić i podsmażyć z cebulką, czosnkiem i pomidorami. Dodać sól, pieprz, tymianek (2 gałązki) i rozmaryn (liście z 1 gałązki).
Całość przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Cukinię pokroić w półtalarki, a pieczarki w talarki i wrzucić razem do jednej miski.
Zalać oliwą z oliwek (ok 2-3 łyżki), dodać kolejną gałązkę tymianku i pół gałązki rozmarynu, sól, pieprz i wymieszać. Ułożyć w naczyniu na soczewicy, jako kolejną warstwę.
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem, dodać przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.
Gotowym sosem zalać warzywa.
Dynię pokroić w kostkę, pozostałą część cebuli pokroić w piórka i całość wymieszać w misce (tej samej co wcześniej pieczarki z cukinią), dodać trochę oliwy i pozostałą ilość tymianku i rozmarynu, wymieszać i położyć na wierzch w naczyniu.
Na samej górze pokruszyć fetę. Można na wierzchu dodatkowo ułożyć kilka gałązek ziół, doda to aromatu całemu daniu.
Wstawić do piekarnika na ok 15-20 min (180 stopni).
Wstawić do piekarnika na ok 15-20 min (180 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz