czwartek, 23 stycznia 2014

Bezglutenowe placki z kalarepy

Kalarepa jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Jest bogata w witaminę C- już niewielka główka tego warzywa zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę! Ponadto wspiera pracę nerek, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jest niskokaloryczna, wspiera pracę układu trawiennego, ma działanie antynowotworowe, a to nie wszystkie jej zalety. Smacznego! :) 




Składniki:
duża kalarepa
pół cebulki
4 łyżki mąki ryżowej
2 jajka
łyżka oleju rzepakowego
sól morska, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odlać wodę i wymieszać kalarepę z pokrojoną w kostkę cebulą, jajkami i mąką. Doprawić, wymieszać, i nakładać ciasto łyżką na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu ok. 5 minut


2 komentarze:

  1. Kalarepe bardzo lubie, a nie pomyślałabym że można z niej zrobić placuszki - super pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione w wersji wegańskiej. Zamiast jajek dodałam 6 łyżek aquafaby, dodatkowo odcedzilam ciasto i dodałam trochę więcej mąki. Przed podaniem polałam jogurtem kokosowym i posypałam solą. Wyszły przepyszne. Wadą jest czas wykonania i mała ilość placków - u mnie 7 małych sztuk.

    OdpowiedzUsuń