piątek, 18 kwietnia 2014

Sos tatarski w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej

Sos tatarski to w naszej rodzinie obowiązek na świątecznym stole. Przygotowanie jest szybkie i proste, no i oczywiście to o wiele zdrowsza opcja, niż gotowe sosy ze sklepu. 

Więcej przepisów znajdziecie w zakładce Wielkanoc :)


Składniki:
pieczarki w occie (po odsączeniu 168g)
5 ogórków w occie 
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany do sałatek 10 %
pieprz, sól morska
+
w wersji mięsnej: 10 plasterków chudej szynki z indyka
w wersji wege: mała czerwona papryka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. 
Po pokrojeniu całość odstawić na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Do składników dodać majonez i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać.

Gotowe:)

Uwaga: dobrze jest zachować proporcję, ilość wszystkich składników w sosie powinna być równa :)



Wielkanocne Smaki - edycja IV Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz