piątek, 23 maja 2014

Łosoś z pomarańczą na szpinaku

To w naszej kuchni pierwsze takie połączenie smakowe, więc na wszelki wypadek nie przesadzaliśmy z ilością miodu i pomarańczy. Przyznam szczerze, że trochę bałam się, co z tego wyjdzie i byłam zaskoczona, że te smaki tak idealnie się łączą. Obok ryby i szpinaku jako dodatek pokroiliśmy cukinię.


Składniki (porcja na 2 osoby):
filet z łososia (u nas ok 400g)
pół pomarańczy
sól morska ziołowa
jarzynka
miód płynny (2 łyżki)
1 łyżka oliwy z oliwek
czosnek granulowany
1 mała cukinia
domowa przyprawa -> przepis
szpinak mrożony 400g (ale pamiętajcie, że teraz jest dostępny świeży)!
pół ząbka czosnku



Przygotowanie:
Szpinak ugotować, dodać pół ząbka czosnku, szczyptę soli.

Cukinię pokroić na talarki.

Filet z łososia oczyścić z łusek, opłukać i podzielić na dwie porcje. Rybę natrzeć po kolei: solą morską, jarzynką i czosnkiem granulowanym. Na blaszce rozłożyć folię aluminiową, ułożyć na niej rybę.

Z połowy pomarańczy wycisnąć 3 łyżki soku, następnie pokroić ją na małe kawałki.
Do soku z pomarańczy dodać miód i oliwę, wymieszać. Gotowym płynem polać rybę, na wierzch położyć kawałki pomarańczy.

Na blaszce, obok ryby ułożyć cukinię, posypać ją przyprawą.
Całość wstawić do piekarnika na 20 minut, w temperaturze 200 stopni, użyć trybu grillowego.
Na talerz nałożyć szpinak, rybę i cukinię, nasza propozycja podania widoczna jest na zdjęciach. :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz