filet z łososia (u nas ok 400g)
pół pomarańczy
sól morska ziołowa
jarzynka
miód płynny (2 łyżki)
1 łyżka oliwy z oliwek
czosnek granulowany
1 mała cukinia
domowa przyprawa -> przepis
szpinak mrożony 400g (ale pamiętajcie, że teraz jest
dostępny świeży)!
pół ząbka czosnku
Przygotowanie:
Szpinak ugotować, dodać pół ząbka czosnku, szczyptę soli.
Cukinię pokroić na talarki.
Filet z łososia oczyścić z łusek, opłukać i podzielić na
dwie porcje. Rybę natrzeć po kolei: solą morską, jarzynką i czosnkiem
granulowanym. Na blaszce rozłożyć folię aluminiową, ułożyć na niej rybę.
Z połowy pomarańczy wycisnąć 3 łyżki soku, następnie pokroić
ją na małe kawałki.
Do soku z pomarańczy dodać miód i oliwę, wymieszać. Gotowym
płynem polać rybę, na wierzch położyć kawałki pomarańczy.
Na blaszce, obok ryby ułożyć cukinię, posypać ją przyprawą.
Całość wstawić do piekarnika na 20 minut, w temperaturze 200
stopni, użyć trybu grillowego.
Na talerz nałożyć szpinak, rybę i cukinię, nasza propozycja
podania widoczna jest na zdjęciach. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz