piątek, 30 maja 2014

Zupa tajska z mlekiem kokosowym

Mleko kokosowe stało w szafie już chyba 2 miesiące i aż się prosiło, żeby coś z nim zrobić. Kuchnia orientalna to raczej specjalność mojego mężczyzny, więc oczywiście nie obyło się bez jego pomocy. :)
























Składniki (na 4 porcje):
puszka mleka kokosowego (400 ml)
polędwiczki z kurczaka 330g
grzyby mun 25g
mieszanka warzyw mrożonych orientalna 450g
2,5 szklanki wody
olej kokosowy- do smażenia
przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, curry, kurkuma, papryka słodka mielona, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, delikatnie podsmażyć w garnku na oleju kokosowym.
Do mięsa dodać mieszankę warzyw (rozmrożoną), przysmażyć.
Dodać 2,5 szklanki wody, 4 łyżeczki papryki słodkiej, 3 łyżeczki curry, 2 łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki pieprzu cayenne (wg uznania, można dodać więcej).
Dodać namoczone grzyby.
Do wywaru dolać mleko kokosowe, gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Zupę można jeść w postaci bardziej zagęszczonej, jak na zdjęciu ale można też dodać więcej wody i zjeść ją z makaronem ryżowym. :)




Akcja bez nabiału

4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Kolory ekstra :)
    Zapraszam do mnie :)
    http://przepisnazycie2f.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, uwielbiam tajskie smaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa tajska to chyba moja ulubiona. Może przez to że to była pierwsza jaką sama zrobiłam ;) jest idealna :))

    OdpowiedzUsuń