piątek, 16 maja 2014

Wegetariańskie klopsy z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, zawiera witaminy; A, B1, B2 i C oraz wapń, cynk, żelazo, magnez, potas, fosfor,kwas foliowy i beta-karoten.
Klopsy idealne jako dodatek do obiadu. :)




Składniki:
300g kapusty pekińskiej
5 łyżek mąki ryżowej
2 jajka
4 łyżki otrębów orkiszowych
łyżka oleju rzepakowego
sól morska, pieprz
curry- opcjonalnie

Przygotowanie: 
Kapustę drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i poczekać aż ostygnie.
Następnie porządnie wymieszać z mąką, jajkami i przyprawami.
Formować ręką klopsy, obtoczyć w otręabach i smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron.



3 komentarze: