poniedziałek, 30 czerwca 2014

Deser truskawkowy z serkiem mascarpone

Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystajmy! A jak ich nie lubicie to z powodzeniem można je zastąpić np. malinami, jagodami, wiśniami :)


Składniki (5 porcji):
serek mascarpone 250g
jogurt naturalny 400ml
szklanka truskawek
skrobia kukurydziana 1 płaska łyżka
zamiennik cukru (ja użyłam stewii w proszku)
jakieś chrupiące musli/ granola

Przygotowanie:
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zalać pół szklanką wody, dodać zamiennik cukru* i gotować kilka minut, aż truskawki będą całkowicie miękkie. Przestudzić i następnie całość (razem z wodą) zmiksować/zblendować. Następnie do 1/4 szklanki wody (zimnej, może być z kranu) dodać skrobię i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Zmiksowaną masę truskawkową zagotować i dodać wodę ze skrobią, cały czas mieszając aż do ponownego zagotowania. Masa stanie się po chwili lekko gęsta.

Krem:
Serek mascarpone oraz jogurt przełożyć do miski, dodać zamiennik cukru* i zmiksować chwilę do uzyskania konsystencji kremu.

Warstwa dolna:
Na dno wsypujemy jakieś chrupiące musli, granolę itp. (ja użyłam chrupiącej pszenicy z migdałami i melasą firmy Ekoprodukt) - ok. 1-2 łyżki

*ilość zależy od rodzaju zamiennika i producenta, najlepiej dodawać stopniowo lub pod koniec przygotowywania i spróbować czy smak nam odpowiada)

Uwaga: deser podajemy świeży aby musli pozostało chrupiące :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz