Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystajmy! A jak ich nie lubicie to z powodzeniem można je zastąpić np. malinami, jagodami, wiśniami :)
Składniki (5 porcji):
serek mascarpone 250g
jogurt naturalny 400ml
szklanka truskawek
skrobia kukurydziana 1 płaska łyżka
zamiennik cukru (ja użyłam stewii w proszku)
jakieś chrupiące musli/ granola
Przygotowanie:
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zalać pół szklanką wody, dodać
zamiennik cukru* i gotować kilka minut, aż truskawki będą całkowicie
miękkie. Przestudzić i następnie całość (razem z wodą)
zmiksować/zblendować. Następnie do 1/4 szklanki wody (zimnej, może być z kranu) dodać skrobię i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Zmiksowaną masę truskawkową zagotować i dodać wodę ze skrobią, cały czas
mieszając aż do ponownego zagotowania. Masa stanie się po chwili lekko gęsta.
Krem:
Serek mascarpone oraz jogurt przełożyć do miski, dodać zamiennik cukru* i zmiksować chwilę do uzyskania konsystencji kremu.
Warstwa dolna:
Na dno wsypujemy jakieś chrupiące musli, granolę itp. (ja użyłam chrupiącej pszenicy z migdałami i melasą firmy Ekoprodukt) - ok. 1-2 łyżki
*ilość zależy od rodzaju zamiennika i producenta, najlepiej dodawać stopniowo lub pod koniec przygotowywania i spróbować czy smak nam odpowiada)
Uwaga: deser podajemy świeży aby musli pozostało chrupiące :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz