Idealne na śniadanie, świetne na kolację. Na pewno też zaskoczą niejednych gości. Danie bardzo proste w wykonaniu! ;) Kiedyś już jajeczne muffiny gościły na naszym stole, tym razem wersja, która zasmakuje wszystkim- i mięsożercom i roślinożercom. :)
Składniki (na 6 muffinów):
6 zielonych szparagów
6 jajek
łyżka nasion chia
kawałek sera feta
3 pomidorki koktajlowe
odrobina masła
Przygotowanie:
Końcówki szparagów odłamać, szparagi umyć (zielonych nie trzeba obierać).
Szparagi gotować przez 10 minut, wyjąć i pokroić na kawałki.
Foremki do muffinek (ja używam silikonowych) wysmarować delikatnie masłem.
Do każdej foremki włożyć kilka kawałków szparaga (po 1 na muffinkę), oprócz tej części z główką.
Pomidorki przekroić na 4 części i dodać po 2 kawałki do każdej foremki.
Do każdej foremki wbić po jednym jajku, następnie postawić pionowo w każdej po główce szparaga.
Na końcu każdą posypać pokruszoną fetą i nasionami chia.
Piec przez 15 minut w 180'.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz