Idealna sałatka na grilla, świetna jako lunch w pracy, czy na uczelni, niezastąpiona dla gości. :)
Składniki:
7 zielonych szparagów
2 łyżki kaparów
8 suszonych pomidorów
140g serka tofu (najlepiej wędzonego)
200g mieszanki sałat
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Ułamać końcówki szparagów ( mniej więcej na 1/3 długości po wygięciu same powinny się oderwać). Nie trzeba ich już obierać, wystarczy umyć.
Szparagi gotować ok 10 minut, później pokroić na mniejsze kawałki.
Sałatę umyć i osuszyć.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Tofu pokroić w kostkę.
W misce wymieszać sałatę, pomidory, kapary, tofu i szparagi, doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, mamy tu dużo słonych składników). Oliwę i ocet balsamiczny zmieszać w miseczce, wlać do sałatki.
Wygląda cudownie! I to połączenie, musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to thew Kitchen!
Wszystko co ze szparagami jest rewelacyjne !:D
UsuńZapraszamy do pozostałych przepisów