Młode buraki, botwinka, czerwone wino i tymianek... To wszystko zapiekane z młodymi ziemniakami i podawane z parmezanem- pyszności.
Składniki:
6 małych młodych ziemniaków
8 młodych buraków
dwa małe pęczki botwinki
4 ząbki czosnku
150 ml czerwonego wina półwytrawnego
5 łyżek startego parmezanu
tymianek
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaczki wyszorować, ugotować w lekko osolonej wodzie, gotować z obranym ząbkiem czosnku.
Buraki obrać, pokroić na talarki.
Liście umyć, oddzielić je od łodyg.
Łodygi pokroić na kawałki (zdjęcie).
Na patelni rozgrzać trochę masła, wrzucić buraki i posiekane 2 ząbki czosnku, 1 w całości.
Po 2 minutach dodać łodygi. Wlać wino. Po odparowaniu alkoholu przykryć, dusić ok 7 minut, później dodać liście. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Gdy liście zmiękną zdjąć patelnię z ognia.
W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć pokrojone na talarki ziemniaki, na nie buraki, łodygi i liście z czosnkiem, całość zalać sosem z patelni, powstałym z wina i soku z buraków.
Wstawić do piekarnika na 15 minut w 180'.
Po wyjęciu z piekarnika posypać parmezanem.
Takiej zapiekanki jeszcze nie próbowałam, wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób, jest przepyszna :)
Usuń