sobota, 6 czerwca 2015

Łosoś z makaronem ze szparagami i pesto z rukoli

Już kilka razy pisałam, jak bardzo uwielbiam makarony, a po tym daniu uwielbiam jeszcze bardziej! Wbrew pozorom danie nie jest skomplikowane i z pewnością każdy da radę je zrobić. :)


Składniki (porcja na 2 osoby):
Pesto z rukoli:
2 szklanki rukoli
łyżka oliwy z oliwek
kawałek sera lazur
sól morska, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy francuskiej
+
pęczek zielonych szparagów
makaron tagliatelle 250g
2 filety z łososia
tymianek, rozmaryn, sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Pesto:
W misce zblendować rukolę z oliwą, dodać sól, pieprz, musztardę i wymieszać dokładnie.
Czosnek posiekać na kawałki, dodać do miski.
Ser drobno pokroić, dodać do pesto, całość wymieszać.

Szparagi umyć, odłamać końcówki (mniej więcej na 1/3 długości po wygięciu same powinny się oderwaći ugotować w lekko osolonej wodzie.
Łososia umyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i szczyptą rozmarynu, gotować na parze.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać w misce z pesto. Szparagi pokroić na kawałki i wymieszać z makaronem. Makaron ze szparagami układać na talerzach, na to położyć filet z łososia.

Smacznego! :)


Nowalijki w kuchni Szparagowe<3Love

6 komentarzy:

  1. świetny ten przepis, sama będę musiała spróbować :P Pozdrawiam i miłego dnia :)

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i również życzymy miłego dnia :)

      Usuń
  2. Łosoś jedna z smaczniejszych ryb w moim przypadku , ale muszę pochwalić grafikę bloga , bardzo fajna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa, staramy się jak możemy :)

      Usuń
  3. Ale super. zrobię w tym tygodniu na pewno!

    OdpowiedzUsuń