...i młodymi ziemniakami. Całość tworzy świetną kompozycję, ale oczywiście placuszki można zjeść samodzielnie. :) Są przepyszne!
Składniki (na ok 7 średnich placków):
3 młode buraki
ząbek czosnku
2 młode cebulki
sól morska, pieprz
majeranek
5 łyżek mąki orkiszowej
1 jajko
1 pęczek botwinki
odrobina masła
kilka młodych ziemniaków
Przygotowanie:
Buraki zetrzeć na tarce na dużym oczku, a cebulę na małym. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać mąkę, wbić jajko i wymieszać.
Z powstałej masy smażyć placuszki- nakładać na patelnię czubatą łyżkę. Smażyć z dwóch stron.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Botwinę pokroić na mniejsze kawałki i dusić na maśle.
Obiad gotowy :)
Dla cukrzyków buraki cwiklowe
OdpowiedzUsuń