sobota, 13 czerwca 2015

Placki z młodych buraków podawane z duszoną botwinką

...i młodymi ziemniakami. Całość tworzy świetną kompozycję, ale oczywiście placuszki można zjeść samodzielnie. :) Są przepyszne!



Składniki (na ok 7 średnich placków):
3 młode buraki
ząbek czosnku
2 młode cebulki
sól morska, pieprz
majeranek
5 łyżek mąki orkiszowej
1 jajko

1 pęczek botwinki
odrobina masła
kilka młodych ziemniaków

Przygotowanie:
Buraki zetrzeć na tarce na dużym oczku, a cebulę na małym. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypać mąkę, wbić jajko i wymieszać.
Z powstałej masy smażyć placuszki- nakładać na patelnię czubatą łyżkę. Smażyć z dwóch stron.

Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie.

Botwinę pokroić na mniejsze kawałki i dusić na maśle.

Obiad gotowy :)

1 komentarz: