czwartek, 25 czerwca 2015

Ryba zapiekana w rękawie z purée z bobu

... i jako dodatek młoda kiszona kapusta. :) Odchodząc od folii aluminiowej postanowiłam wypróbować foliowy rękaw. Ryba po upieczeniu jest soczysta i pyszna! :)


Składniki:
2 filety z morszczuka (ja trafiłam na 1 duży)
2 marchewki
1 pietruszka
pół czerwonej cebuli
pół białej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
500g bobu
1 ząbek czosnku
sól himalajska, pieprz
tymianek

Przygotowanie:
Rybę opłukać, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Polać ją oliwą i włożyć do rękawa (każdy filet do osobnego rękawa).
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka i włożyć do rękawów.
Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Przygotować purée: bób ugotować, obrać i zblendować na gładką masę razem z ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprze.
Można opcjonalnie dodać masła.

Upieczoną rybę i warzywa wyjąć z rękawa, ułożyć na talerzu.
Podawać z purée z bobu i kiszoną kapustą.



Bóbmania

4 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie praktycznie każde danie z ryby jest niesamowite i uwielbiam ją przyrządzać. Tym bardziej, że najbardziej preferuję łososia. Bardzo smacznego łososia mają w https://mowisalmon.pl/produkty/ i to właśnie z tej firmy ja najczęściej go kupuję.

    OdpowiedzUsuń