piątek, 5 czerwca 2015

Zapiekanka makaronowa z czerwowną soczewicą i rukolą

Pyszna wegańska zapiekanka, świetna jako obiad, idealnie się też nada jako kolacja dla gości. :)




Składniki:
300g makaronu penne
4 duże pomidory
pół szklanki czerwonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
garść rukoli
ok 5 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Soczewicę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić, dodać do cebuli i czosnku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Soczewicę wymieszać wraz z składnikami na patelni.
Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z zawartością patelni, zapiekac w 180' przez 10 minut.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć liście rukoli i przekrojonych na pół pomidorków.



2 komentarze: