Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, ze względu na dużą zawartość białka. Jest również bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu oraz błonnika.
Składniki:
500g bobu
1 szklanka razowego makaronu świderki (jeszcze nie
ugotowanego)
Ser feta 200g
Pomidory suszone w zalewie oliwnej ok.
10-12 szt.
Pęczek szczypiorku
10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Bób opłukać, wrzucić do zimnej wody i
zagotować, po czym gotować na średnim ogniu ok. 3 minuty (wówczas bób będzie
lekko twardawy i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ser feta pokroić w dużą kostkę.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Pęczek szczypiorku posiekać - ja dla wygody
robię to nożyczkami ;)
Bazylię porwać na mniejsze kawałki lub
pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać, polać 2-3
łyżkami oleju (zalewą z pomidorów suszonych), doprawić do smaku solą i pieprzem
(lub nie solić ze względu na słony ser feta)
Danie można podawać na ciepło lub na zimno.
Danie można podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń