Składniki:
1,5 szklanki bulionu warzywnego (przepis)
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
3 małe buraki
1 marchew
1 cebula
1 torebka ryżu (ok 125g, ja użyłam długoziarnistego)
1 szklanka bobu
sól morska, pieprz, tymianek
pół suszonej papryczki chilli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Buraki i marchew obrać i pokroić w paski, cebulę pokroić w kosteczkę i wszytko podsmażyć w garnku na odrobinie oliwy.
Dodać suchy ryż, energicznie mieszać.
Na środku garnka rozsunąć łyżką ryż, tak aby powstała dziura i wlać tam wino.
Dodać sól, pieprz, tymianek i posiekaną papryczkę (opcjonalnie).
Kiedy ryż 'wypije' całe wino, dodać pół szklanki bulionu, kiedy ryż 'wypije' dodać resztę.
Przykryć pokrywką.
Gotować, aż ryż będzie miękki.Wcześniej ugotowany bób obrać i dodać do ryżu, całość zamieszać.
Podawać z pietruszką,
Hmm, ciekawe jak smakuje risotto z czerwonym winem... Zawsze robię w klasycznej wersji, ale może się raz skuszę na coś innego :)
OdpowiedzUsuń