środa, 29 lipca 2015

Sos kurkowo- cukiniowy

To moje pierwsze kurki w tym roku, więc postawiłam na klasykę. Sos śmietanowy z kurkami i cukinią idealnie pasuje do makaronów, ziemniaków a nawet ryżu. :)



Składniki:
200g kurek
300g cukinii
1/2 szklanki śmietany 12 %
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól morska, pieprz
1 łyżka tymianku

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, po chwili dodać drobno pokrojony czosnek
Kurki dokładnie umyć, dodać do cebuli i smażyć,
Cukinię kroić wzdłuż na paski (ja używam do tego obieraczki do warzyw), smażyć.
Gdy kurki i cukinia zmiękną, odlać łyżką nadmiar wody i dodać śmietanę oraz przyprawy.
Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć patelnię z ognia.

Gotowe! :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kurki i cukinię. Ale razem jeszcze nie jadłam. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cukiniowo-kurkowym połączeniu robiłyśmy w zeszłym roku polędwice :)

      Przepis -> http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/07/poledwica-w-sosie-kurkowo-cukiniowym.html

      Usuń