poniedziałek, 8 maja 2017

Kasza gryczana z kurczakiem

Jest to jedno z tych dań, które dla niektórych będzie obiadem/ lunchem, a dla niektórych sałatką na śniadanie lub kolację. Dla mnie był to akurat obiad podany na ciepło :) Dobra opcja aby spakować też w pudełko do pracy. 





Składniki (na 3-4 porcje):
kasza gryczana palona 150g (3/4 szklanki)
1 pierś z kurczaka
ok. 10 szt pomidorków suszonych
puszka groszku konserwowego
2-3 ogórki kiszone
kilka listków świeżej bazylii
szczypta pieprzu
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, po czym ostudzić i pokroić w dużą kostkę. Ugotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki suszone i ogórki pokroić. Groszek odcedzić na sitku.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem, skropić oliwą i posypać świeżą bazylią. Wg mnie solić nie ma potrzeby. Podawać na ciepło lub na zimno.

1 komentarz: