wtorek, 16 maja 2017

Pyra z gzikiem

Dzisiaj tradycyjnie po poznańsku :)









Składniki (porcja dla 5 osób):
5 dużych ziemniaków
olej roślinny
zioła prowansalskie

250g twarogu chudego lub półtłustego
1 mały jogurt naturalny
pęczek szczypiorku
sól morska, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej użyć szczoteczki), przekroić na połówki. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, ułożyć ziemniaki płaską częścią na papier i włożyć do piekarnika. Po ok. 15-20 minutach posmarować olejem skórkę (najlepiej użyć pędzelka) i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie obrócić ziemniaki, posypać ziołami prowansalskimi i zapiekać jeszcze do momentu aż staną się miękkie.

Gzik:
Wymieszać twaróg z jogurtem, dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.




1 komentarz: