piątek, 10 kwietnia 2015

Makaron z pesto i fasolką w dwóch wersjach: z łososiem i z pietruszką

Dwie wersje oczywiście z racji konieczności podziału obiadu na zwykły i wegetariański. Wersja mięsna z pysznym soczystym łososiem a wersja wege z chrupiącą pietruszką gotowaną na parze.
Oczywiście nie widzę przeszkód, żeby zrobić z tego jedno danie, z rybą i pietruszką równocześnie. :)


Składniki:
300g dowolnego makaronu- ja użyłam kukurydzianych łazanek
300g zielonej fasolki (niestety jeszcze mrożona)
3 łyżki sezamu
1 krzaczek bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska, pieprz grubo mielony
+
w wersji mięsnej: 200g świeżego łososia
w wersji wege: 1 spora pietruszka

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić.
Fasolkę i pietruszkę ugotować na parze (pietruszkę można wyjąć wcześniej, żeby była jeszcze troszkę twarda, fajnie wtedy chrupie w daniu:)).
Sezam uprażyć na suchej patelni.

Rybę pokroić w kostkę i usmażyć na klarowanym maśle.

Przygotować pesto: liście bazylii drobno posiekać i rozetrzeć w moździerzu z solą, pieprzem i oliwą.

W garnku zmieszać makaron z pesto, fasolką i sezamem, nakładać na talerze i odpowiednio nakładać rybę, a na wege porcję pietruszkę,




2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wybrałabym z łososiem, bo pietruszka to nie moje klimaty ;P Ale oba dania prezentują się bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinnaś spróbować do wersji łososiowej dorzucić trochę pietruszki- może zmienisz zdanie?:)

      Usuń