wtorek, 21 kwietnia 2015

Risotto z łososiem i szpinakiem na białym winie

Kuchnia włoska to moja ulubiona, więc skoro nie makaron, to risotto! Pyszne, z soczystym łososiem i świeżym szpinakiem.





Składniki:
500 ml bulionu warzywnego
2 szklanki białego wina wytrawnego
320g ryżu długoziarnistego
300g łososia
1 cebula
300g szpinaku
2 łyżki masła
sól morska, pieprz, tymianek

Przygotowanie:
Na odrobinie oliwy podsmażyć w rondlu pokrojoną drobno cebulę.
Dodać ryż, aby się odrobinę uprażył, cały czas mieszać.
Doprawić solą, pieprzem.
Dodać wino, poczekać ok 2 minuty, aż alkohol odparuje.
Łososia pokroić w kostkę, szpinak umyć.
Dorzucić łososia i szpinak do ryżu.
Powoli dolewać bulion małymi porcjami- tak, aby każda porcja zdążyła być 'wypita' przez ryż.
Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, zdjąć rondel z ognia i dodać maso, energicznie przy tym mieszając.
Doprawić tymiankiem.

2 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje :) na białym winie - mmm... pyszna klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz po makaronach risotto to najpyszniejsza rzecz!

      Usuń