sobota, 18 kwietnia 2015

Tagliatelle z warzywami i suszonymi pomidorami, czyli wegański obiad

Ostatnio wpadło mi w oko podobne danie w wykonaniu Michela Moran, oczywiście nie zapamiętałam przepisu, więc postanowiłam zrobić je po swojemu. :)
Jest pyszne, sycące i idealnie smakuje w towarzystwie białego wina. 
Składniki (porcja na 4-5 osób):
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 por
2 marchewki 
2 pietruszki
6 suszonych pomidorów
1 cebula
olej z orzechów włoskich
bazylia
papryka słodka wędzona (mielona)
sól morska, pieprz 
zioła prowansalskie
makaron tagliatelle ok 400g  (ja użyłam jakiegoś cudacznego z dodatkiem szpinaku)
+
opcjonalnie parmezan

Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę  z oliwek.
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski, cukinię też w paski, dorzucić na patelnię.
Pora pokroić w paski i dorzucić.
Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią.
Smażyć, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. 

Odcedzony makaron, usmażone warzywa wrzucić do miski, dorzucić pokrojone na kawałki suszone pomidory, dodać 2 łyżki oleju. Całość wymieszać, można jeszcze raz doprawić wybranymi ziołami.

Uwaga: Kolejność wrzucania warzyw na patelnię ma znaczenie! Marchew i pietruszka smażą się najdłużej!

Pysznie smakuje ze startym parmezanem na wierzchu! 
(Ale to tylko wtedy, kiedy nie zależy nam na tym, żeby danie było wegańskie.)


2 komentarze: