Jest pyszne, sycące i idealnie smakuje w towarzystwie białego wina.
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 por
2 marchewki
2 pietruszki
6 suszonych pomidorów
1 cebula
olej z orzechów włoskich
bazylia
papryka słodka wędzona (mielona)
sól morska, pieprz
zioła prowansalskie
makaron tagliatelle ok 400g (ja użyłam jakiegoś cudacznego z dodatkiem szpinaku)
+
opcjonalnie parmezan
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek.
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski, cukinię też w paski, dorzucić na patelnię.
Pora pokroić w paski i dorzucić.
Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią.
Smażyć, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzony makaron, usmażone warzywa wrzucić do miski, dorzucić pokrojone na kawałki suszone pomidory, dodać 2 łyżki oleju. Całość wymieszać, można jeszcze raz doprawić wybranymi ziołami.
Uwaga: Kolejność wrzucania warzyw na patelnię ma znaczenie! Marchew i pietruszka smażą się najdłużej!
Pysznie smakuje ze startym parmezanem na wierzchu!
(Ale to tylko wtedy, kiedy nie zależy nam na tym, żeby danie było wegańskie.)
pycha!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz zrobić! :)
Usuń